Naładuj się dawką wiedzy cz. II

 

Przeczytaj porady ekspertów z Biura Zarządzania Energią i oszczędzaj nie tylko środowisko, ale i swój portfel!

 

Czy możemy energooszczędnie przygotowywać posiłki?

Zdecydowanie tak, najlepiej używać w tym celu naczyń dobrze przewodzących ciepło, wykonanych ze stali z dnem kompensacyjnym lub naczyń z miedzi, aluminium lub stali emaliowanej. Średnica garnka powinna być dopasowana do powierzchni grzejnej, ale nie mniejsza, w przeciwnym razie można stracić nawet 20% produkowanej energii. Warto wybierać garnki o płaskim dnie i dobrze dopasowanej pokrywce, dno garnków powinno być zawsze czyste – zanieczyszczenia mogą zwiększyć zużycie prądu nawet do 50%.

A jak energooszczędnie używać piekarnika ?
Jeśli nie ma takiej potrzeby, nie nagrzewajmy wstępnie piekarnika. Pracuje on wówczas dłużej i zużywa 20% więcej energii więcej niż w przypadku wkładania potrawy do zimnego piekarnika. Piekarnik z termoobiegiem pozwala na ustawienie temperatury o 25-30ºC niższej. Ważne też, aby racjonalnie wykorzystywać miejsce w piekarniku – w przypadku piekarnika z termoobiegiem można wykorzystać na raz nawet 4 poziomy. Nie otwierajmy bez potrzeby drzwiczek – zwiększa to zużycie prądu do 10%. Wyłączajmy piekarnik 10 min. przed końcem, wykorzystamy wówczas pozostałe ciepło i zaoszczędzimy energię.

A jak to jest w mikrofalówkach ?

Korzystając z mikrofalówki też możemy zachowywać się energooszczędnie. Największe oszczędności możemy poczynić, przygotowując małe porcje (do 400 g). Produkty trzeba układać na talerzu płasko, zwiększając powierzchnię grzania.

Jak zaoszczędzić gotując wodę na herbatę?
Do gotowania wody na herbatę lepiej używać czajnika elektrycznego niż kuchni, wlewając doń tylko potrzebną ilość wody. Najlepiej wybrać czajnik z płytą grzejną, a nie grzałką.

Czy lepiej jest kupić lodówko-zamrażarkę czy może osobno lodówkę i zamrażarkę ?

Zdecydowanie bardziej energooszczędne okazują się lodówko-zamrażarki, niż osobne wolnostojące lodówki i zamrażarki.

Oszczędniej mieć osobną zamrażarkę czy może zamrażalnik w lodówce ?

Zamrażarki zużywają ok. 20% mniej prądu niż zamrażalniki, ale aby opłacało się ją włączyć do prądu, powinna być przynajmniej w 2/3 zapełniona.

O czym należy pamiętać przy zakupie lodówki ?

Przy zakupie lodówki należy zwrócić uwagę na jej klasę efektywności energetycznej wybierać te energooszczędne, z klasą A i wyżej ponadto wielkość lodówki najlepiej dopasować do potrzeb, zbyt duże niepotrzebnie zużywają energię na przestrzeń niewykorzystywaną

Jak racjonalnie użytkować lodówki i zamrażarki?

Należy pamiętać, żeby nie stawiać lodówki w miejscach nasłonecznionych, przy kaloryferach i kuchenkach ponieważ zużywa więcej energii kiedy jest ogrzewana. Należy rozmrażać zamrażarkę zawsze, gdy nagromadzi się na niej warstwa lodu, zużywa wówczas więcej prądu.

Jaka jest optymalna  temperatura w lodówce a jaka w zamrażarce?

Optymalna temperatura chłodziarki to 5-6ºC a zamrażarki-18ºC. Każdy dodatkowy stopień mniej wymaga więcej prądu i więcej kosztuje a wcale przy tym nie wpływa na długość utrzymania świeżości produktów. Zmniejszenie temperatury chłodziarki z 6ºC do 3ºC powoduje zużycie ok 25% prądu więcej.

Czy oszczędniej jest używać zmywarki czy może zmywać ręcznie?

Tą samą ilością wody zmywarka zmyje trzy razy więcej naczyń niż my podczas mycia ręcznego. Zużyje przy tym tylko połowę energii na podgrzanie wody.
Zmywarkę trzeba ładować do pełna, maksymalnie wykorzystujemy przy tym potrzebną energię. Przy normalnie zabrudzonych naczyniach korzystajmy z programu 50ºC, w porównaniu z programem 60ºC pozwala to zaoszczędzić nawet 30% energii.