Kulinaria show – gotuj z energią

Przeczytajcie, kim są nasi eksperci w zakresie energetycznego żywienia!

 

Grzegorz Łapanowski

Z zamiłowania kucharz, polityk wyżywienia i dziennikarz kulinarny, związany z kuchnią od najmłodszych lat. Studiował nauki polityczne i socjologię na Uniwersytecie Warszawskim, a także bezpieczeństwo żywności na Instytucie Żywności i Żywienia.

Zdaniem wielu doświadczonych kolegów, Łapanowski jest przyszłością polskiej gastronomii, człowiekiem pełnym pasji i wiary w swoje przekonania. Główne obszary jego zainteresowania to produkty żywnościowe ich pochodzenie i historia, systemy żywnościowe w kontekście zrównoważonego rozwoju i edukacja kulinarna.

Kulinarne doświadczenie zdobywał w Akademii Kurta Schellera. Pracował w wielu restauracjach w Polsce i za granicą m.in. w Amber Roomie w Warszawie w Klubie Polskiej Rady Biznesu, czy chociażby w The Sanctuary w Brighton.

Grzegorz Łapanowski prowadzi programy kulinarne „Ł’apetyt” i „Ł’apetyt II” emitowane w stacji KUCHNA.TV. W swoich programach zachęca do kulinarnego eksperymentowania. Odkrywa przed widzami nowe smaki, zachęca do refleksji nad codzienną dietą i do zmiany nawyków żywieniowych. Wykorzystując najpopularniejsze na naszych stołach produkty, takie jak chleb, jajka czy ziemniaki, proponuje dania, które uczynią lepszym życie każdego, kto pokusi się o ich przygotowanie. Grzegorz Łapanowski chce przekonać widzów, jak ważne są poszczególne etapy przygotowywania potraw, począwszy do świadomego wyboru składników, poprzez ich odpowiednie zestawienie, właściwą obróbkę, aż do zaskakującego, bliskiego doskonałości efektu końcowego.

W 2011 roku wydał poradnik kulinarny pt. „Smakuje”, który cieszy się ogromna popularnością.

Łapanowski od 4 lat współpracuje z redakcją Dzień Dobry TVN, gdzie wspólnie z Tomaszem Jakubiakiem prowadzą dział kulinarny. Ponadto był autorem i współautorem licznych reportaży kulinarnych m.in. z Maroka, Grecji, Sri Lanki i Włoch. Od niedawna przy współpracy z redakcją weekendową DD TVN współtworzy cykl, obrazujący technologie produkcji w gospodarstwach ekologicznych. Publikował m.in. na łamach Food Service’u, Przeglądu Gastronomicznego i News Gastro. Grzegorz Łapanowski jest częstym gościem radia Tok Fm i TVN Warszawa.

Jedną z wielu jego pasji są podróże kulinarne. Odwiedził takie kraje jak: Ukraina, Rosja, Estonia, Litwa, Norwegia, Niemcy, Włochy, Szwajcaria, Francja, Anglia, USA, Maroko, Sri Lanka, Kazachstan, Kirgistan, Turcja, Holandia, Belgia, Grecja i Czechy. Łapanowski prowadzi m.in. warsztaty i pokazy kulinarne, realizuje projekty edukacyjne dla dzieci i młodzieży. Obecnie pracuje nad ogólnopolskim programem edukacyjnym „Szkoła na Widelcu” i od roku jest prowadzącym w akademii kulinarnej „Kulinare – Gotuj zdrowo”.

 

 

Marek Zaremba

Już jako mały chłopiec zawsze chciałem zostać lekarzem. Jednak los zechciał, abym na wiele lat stał sie pacjentem. Po wielu trudach i poszukiwaniach zdrowia, które straciłem okazało się, że moje doświadczenia w jego poszukiwaniu to prawie 20 lat niezwykłych doznań i doświadczeń. Wzolty i upadki. Joga. Medytacja. Psychologia. Lekarze. Zielarze. Operacje. Setki książek i poszukiwań.

Udało się! Zgubiłem, znalazłem. Dzisiaj wiem jak ono niezwykle smakuje. ZDROWIE. Postanowiłem się tym podzielić, jaki to cenny dar, jak warto o nie dbać, a szczególnie aby nie testować na sobie niebezpiecznych diet od samozwańczych guru dietetyki, które doprowadzają do wielu dramatów.

Stałem sie entuzjastą zdrowego stylu życia, a marzenia sie spełniają i warto głęboko w to wierzyć. Chociaż czasami trzeba dłużej poczekać. Okazało się, że w obecnych czasach jestem więcej niż lekarzem. Ojciec medycyny Hipokrates ujął to pięknie w jednym zdaniu ” niechaj pożywienie będzie Twoim lekarstwem”. To fundamentalne motto w mojej obecnej praktyce.

Po latach doświadczeń i edukacji dzisiaj jestem coachem dietetycznym oraz specjalistą dietetyki w profilaktyce zdrowia medycyny chińskiej. Kocham gotowanie i od dwóch lat jestem właścicielem akademii kulinarnej KULINARE. Posiadam prywatny gabinet dietoterapii REBALANS w Bielsko Białej. Prowadzę liczne wykłady i prelekcje o zdrowym odżywianiu. Jestem prowadzącym warsztaty kulinarne pod hasłem „Gotuj zdrowo!”